2012-10-27 19:05 #0 av: lillalifa

Det är att omgående reponera ögat eftersom det är större chans att det egna ögat kan få bli kvar då. Om detta inte går kan man eventuellt operera in en protes i ögonhålan som utfyllnad.

Mopsen är en väldigt fin ras men den är också så som många andra raser utsatt för bulbprolaps.

Många har hört om  bulbprolaps som är framfall av ögat, Det är ingen sjukdom i sig men eftersom de har så pass stora ögon och att de har kort nos är de utsatta för ögonskador.

Bulbprolaps, kan orsakas av att hunden får en smäll i bakhuvudet, t.ex i ett hundslagsmål eller om hunden leker med en större hund som är hårdhänt eller klumpig.

 

Synen går oftast inte att rädda utan man får ställa in sig på att försöka låta hunden få ha kvar sitt öga. Veterinären försöker rädda synen och ögat, men skulle det misslyckas finns det en protes man kan sätta in för att det inte ska se så hemskt ut för ägaren/allmänheten med en enögd hund. Det finns risk att skadan kan bli så allvarlig att det andra ögat kan dras med i skadan efter som de sitter till samma synnerv. Veterinären kollar alltid pupillreflex på det andra ögat post op av denna orsak. Om man lyckas lägga tillbaka ögat på plats sys ögonlocken ihop efteråt för att skydda ögat och låta musklerna läka o återhämta sig.

  • Vid fall av Bulbprolaps,

 

Du som ägare bör vara snabb in till veterinär för ju fortare skadan blir reparerad ju större chans finns det att din hund får behålla ögat och framförallt synen, Det är viktigt att hantera det utpressede ögat varsamt!.

Man kan hemma skydda ögat genom att droppa på nacl,ljummet vatten eller svepa in hundens huvud i en fuktig handduk. Skadan är smärtsam för hunden och det är hemskt för dig som ägare att se, därför är det alltid bra om du har en vän runt dig som är stark och kan stötta upp dig.

Det är att omgående reponera ögat eftersom det är större chans att det egna ögat kan få bli kvar då. Om detta inte går kan man eventuellt operera in en protes i ögonhålan som utfyllnad.

 

källa ; http://stromsholmdjursjukvard.se