Annons:
Etikettveterinär-och-hälsa
Läst 10846 ggr
lillalifa
10/27/12, 7:42 PM

Akut sjukvård för din hund!

Det finns inget motgift, så det enda veterinären kan göra är att behandla symtomen - bland annat genom att framkalla kräkning, ge kol och vätska.

Här kan du läsa lite om akut sjukvård för hundar. Det här är sådant som du kan kontrollera själv hemma eller som är bra att veta om din hund råkar ut för en skada eller hamnar i en akut situation.

Andningen kontrollerar du genom att titta på hundens buk. Tar hunden korta, tunga andetag eller andas den med öppen mun. Normal andning för en hund i vila är ca 10-30 andetag i minuten.

Hundens puls hittar du lättast om du känner med handen på insidan av ljumsken/låret. Sätt fingrarna högt upp på insidan av låret/ljumsken, nära hundens benfäste. Flytta fingrarna tills du hittar pulsen. Normal puls för en hund är 80-120 slag per minut.

Ögonen kan du kontrollera genom att lysa på dem med en ficklampa. Om allt är som det ska, drar hundens pupiller ihop sig av ljuset.

Hundens blodcirkulation kan du kontrollera genom att lyfta på överläppen och trycka med ett finger på tandköttet/gommen. Inom två sekunder efter att du har slutat trycka, bör området bli rosa igen. Normal temperatur för en hund är 37,5-38,5 grader. Unga hundar kan ha lite högre temperatur utan att det är onormalt. 

Chock Följande är exempel på olyckor och åkommor som kan leda till att din hund hamnar i chock Det kan inträffa om den blir biten av ett annat djur, råkar ut för en trafikskada, värmeslag, trauma, magomvridning, förgiftning eller faller från en hög höjd. Om din hund har hamnat i chocktillstånd, bör du se till så att den inte biter dig. Vira kopplet eller något liknande runt nosen och se till att hålla hunden varm (gäller inte vid värmeslag).

Värmeslag Först och främst: Lämna ALDRIG din hund i bilen! Det blir varmt fortare än du tror. Symtom på värmeslag är att hunden flämtar, blir yr, apatisk och får röda slemhinnor. Värmeslag kan leda till att hunden blir livlös och dör. Om du misstänker värmeslag är det viktigt att du kyler ner din hund, men "inte för fort". Kyl framförallt huvudet och massera gärna benen för att stimulera blodcirkulationen. Åk alltid till veterinären när du misstänker värmeslag.

Blödning Exempel på sådant som kan orsaka blödning är bitskador, sårskador och skärsår. Ihållande blödning och större hudskada måste åtgärdas omgående. Lägg ett tryckförband, så du stoppar blodflödet. Använd något som finns i närheten, till exempel en halsduk, handduk eller strumpa. Åk till veterinären. Mindre skador bör tvättas rena. Bandagera vid behov "tassbandage".

Ormbett Det bitna området svullnar kraftigt under någon timme. Se till så att inte hunden rör sig i onödan, eftersom giftet sprider sig lättare vid rörelse. Bär om möjligt hunden efter ett ormbett. Har du fått utskrivet kortison, så kan du ge det enligt anvisningarna från veterinär, t ex Betapred-tabletter. De löses i vatten och doseras efter kroppsvikt. Kontakta din veterinär.

Getingstick Getingstick är oftast ofarliga för hunden. Om din hund blir biten på tungan eller i munnen, får många getingstick eller har ett försämrat allmäntillstånd, bör du kontakta veterinär snarast.

Fästingbett Ta bort fästingen så fort du upptäcker den. Bettet kan ge rodnad och svullnad, men är inte farligt. Använd fästinghalsband som finns att köpa på apoteket. Fästingburna sjukdomar är borrelia/erlichia. Symtomen på dessa sjukdomar är hälta, ont i leder, trötthet och orkeslöshet. 

Chokladförgiftning Choklad innehåller ett ämne som heter Teobromin. Det har ungefär samma egenskaper som koffein, det vill säga det stimulerar hjärta, blodkärl och centrala nervsystemet. En hund utsöndrar Teobromin mycket långsammare än en människa och därför finns det risk för förgiftning.

Osötad bakchoklad och mörk choklad med hög halt av kakao kan orsaka förgiftning. Den senare innehåller uppemot tio gånger mer Teobromin än vanlig, ljus choklad.

Hundchoklad innehåller endast en liten mängd Teobromin, sannolikt ofarligt för hunden - i måttlig mängd!

Symtom på Teobromin-förgiftning är kräkningar, diarré, flämtningar, oro, darrningar, att hunden kissar mycket, hjärtklappning, oregelbunden puls och kramper. Symtomen uppstår först 4-15 timmar efter förtärning och kan leda till plötslig död.

Det finns inget motgift, så det enda veterinären kan göra är att behandla symtomen - bland annat genom att framkalla kräkning, ge kol och vätska.

Källa ; Malmö djursjukhus,

Annons:
Upp till toppen
Annons: