Veterinär och Hälsa

Skendräktighet hos tik

2012-10-27 22:58 #0 av: lillalifa

När din tik är skendräktig så ska du tänka på att försöka hålla henne sysselsatt och att ägna henne extra mycket uppmärk-samhet. Det kan mycket väl vara så att tiken genomlider en jobbig period och då behöver hon få ”skingra tankarna” och känna sig lite extra omhuldad och uppskattad.

Om din tik skulle bli nedstämd eller uppföra sig konstigt efter sitt löp så är risken att hon drabbats av skendräktighet väldigt stor. Idag räknar man på att ca 40% av alla tikar blir skendräktiga efter sina löp.

Under själva skendräktigheten tror tiken själv att hon ska bli mamma och uppvisar både fysiska och psykiska symptom på däktighet.

Skendräktighet är absolit ingen sjukdom utan är det tikens hormonella beredskap för att ge di och vårda valpar, man antar att det är något de ärvt av vargen, deras förfäder. I vargflocken har skendräktigheten en väldigt viktig utfyllnads funktion. Bland vargarna så är det endast flockens ledartik som får lov att föda valpar. Man antar att det fungerar på detta vis för att flocken blir starkast om endast generna från de sundaste och starkaste djuren (alfahanen och alfatiken)  förs vidare.

Om det skulle hända något med flockens ledartik så att hon inte själv kan ta hand om sina valpar, ska någon av de andra, skendräktiga, tikarna kunna gå in och ge di åt valparna i stället för mamman. På så vis säkerställs att just ledartikens anlag förs vidare till nästa generation. Detta är inget som utfyller någon funktion för våra hundar i dagsläget.

Omedelbart efter att tikens höglöp avslutas, inträder en period som motsvarar dräktighetstidens längd. Den här perioden inträder vare sig tiken paras eller inte. Även om du inte parar din tik så kan hon alltså få symptom på dräktighet, skendräktighet som de kallas.

Varför blir tiken skendräktig?

Varför blir då egentligen tiken skendräktig? För den nutida hunden fyller inte skendräktigheten någon funktion som hos vargen,  utan tyvärr ställer de oftast till besvär och förvirrar tiken.

Hur påverkas tiken av skendrätigheten?

De synliga tecknen på skendräktighet brukar uppstå en till två månader efter löpet. Tiken kan börja få ipp i vikt och blir gärna svullen runt buken. Hon kan få juverssvullnad och mjölk eller ett tunt sekret i juvren, ätstörningar är helt normala under denna period. Ofta vill tiken inte äta alls under en period och då är det naturligtvis viktigt att du ser till att hon i alla fall får i sig vatten. Vissa tikar får istället ökad aptit.

Tikens beteende kan också påverkas. Hon kan få ett modersbeteende; hon bäddar och bygger bo. Hon kan också vara allmänt rastlös och orolig. Det händer även att tiken adopterar allt i sin väg, till exempel gosedjur och skor, som sina ungar. Dessa surrogatvalpar bör tas ifrån tiken eftersom de kan stimulera skendräktigheten. Tiken kan också blir nervös eller slö och ibland ses även en ökad aggressivitet, speciellt om hon tillåts behålla och vakta sina ”surrogatvalpar”.

De flesta tikar som blir skendräktiga får huvudsakligen de fysiska tecknen och blir kanske lite allmänt nedstämda och oroliga under perioden. Det finns dock tikar som får direkta depressioner i samband med skendräktighet.

Öka motionen och minska på maten

Skendräktigheten varar oftast i flera veckor. Den kan vara ett problem både för hunden och för hundägaren. Förutom att hunden kan bli nerstämd och deprimerad så kan tiken försöka stimulera sin mjölkproducering och sutta och slicka på sina juver och påkalla mjölk, och eftersom det inte finns några valpar så kan de ge förändingar i mjölkkörtlarna, med lite otur så kan de leda till juverinflammation, om symtomen inte behanldas direkt så kan tiken ibland få kräkningar under denna period.

Varje tik kan reagera på olika sätt under skendräktigheten. Vissa visar alla tänkbara symptom medan andra endast visar ett eller ett par. Det är vanligare att en tik visar psykiska än fysiska symptom.

För att motverka att symptomen uppkommer, är det bra att öka motionen på hunden samtidigt som du drar ner ordentligt på dess utfodran. Med tanke på att många tikar är högt ovilliga att motionera under skendräktigheten och att vissa får ökad aptit, så kan det innebära en nog så utmanande uppgift för ägaren.

Även om det kan kännas hårt att vara sträng mot sin skendräktiga tik, måste man hålla i åtanke att det i slutändan är just för tikens eget välbefinnande som hon inte får ligga hemma på sofflocket och äta praliner hela dagarna - även om det råkar vara vad hon själv tycker att hon är bäst lämpad för under denna period.

Medicin mot skendräktighet

Det finns även en receptbelagd medicin, Galastop, som du kan få av din veterinär som motverkar skendräktighet. Denna är att rekommendera om din tik påtagligt påverkas av skendräktigheten. Den får dock gärna kombineras med ökad motion och tillfällig minskning på matransonen.

Det verksamma ämnet i Galastop är kabergolin som långvarigt hämmar mjölkproduktionen och även påverkar symptom som hör samman med mjölkproduktionen. Biverkningar av medicinen kan vara övergående slöhet, att hunden inte vill äta och ibland kräkningar. För de tikar som lider av allvarliga besvär, uppvägs dessa biverkningar av att tiken får möjlighet att snabbare komma på rätt köl efter skendräktigheten och bli sitt vanliga trevliga jag igen. Om minsta tveksamhet råder om huruvida tiken faktiskt blivit parad under löpet, ska dräktighet uteslutas (till exempel genom ultraljud eller röntgen) innan medicinen sätts in, då den kan förorsaka abort hos dräktiga djur.

När din tik är skendräktig så ska du tänka på att försöka hålla henne sysselsatt och att ägna henne extra mycket uppmärk-samhet. Det kan mycket väl vara så att tiken genomlider en jobbig period och då behöver hon få ”skingra tankarna” och känna sig lite extra omhuldad och uppskattad.

 

Källa ; Agria Djurförsäkring

Anmäl
2013-03-09 16:21 #1 av: mopsmamma

Äntligen en god anledning att gå in på ifOKUS!!

I min familj ÄLSKAR vi mopsar.

Vi har 2 st pojkar. Snällare går inte att finna. Smarta , kloka, charmiga, söta ja orden räcker inte till för dessa små behändiga eviga vänner.

MEN drabbade av problem. Båda hade demodex i puberteten.

Den äldste har problem med ögonen och ska ha salva/droppar varje dag. Nu,  8 år, har han drabbats av höftledsdysplasi.  Nu kan vi snacka mycket pengar. Det är speciell mat och mediciner.

Den yngre fick epilepsi i 3års åldern. Han är nu 6 år. Men de är högt älskade av alla i familjen. Vi kämpar på med alla mediciner och är glada att få vistas i deras kärleksfulla närhet.

Det finns hur mycket som helst att skriva om rasen.

Karin

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.