2012-11-15 18:43 #0 av: lillalifa

Om vi föreställer oss det värsta, En frontalkrock, kastas hunden framåt med mycket stor kraft och fart. Enligt Anders Lie på Vägverket kan man räkna med att “vikten” ökar 25-30 gånger.

Jag har hört många som ställer frågan varför hundbör behövs, och anser att hunden skulle ha det bekvämare i baksätet,lös i bagageutrymmet eller kanske i någons av passagerarnas knä?.

Att hunden är lös i bilen är av flera anledningar inte säkert för varken dig eller din hund, därför är det bra att de kommit på att man kan sätta in en hel hundbur,lastgaller eller grindar. Men enligt mig är hundburen nummer ett. Att använda dessa burar och grindar är för det första för säkerheten, Naturligtvis.  

Det gäller då säkerheten för både hunden och för människorna som åker i bilen om en olycka skulle inträffa.

Om vi föreställer oss det värsta, En frontalkrock, kastas hunden framåt med mycket stor kraft och fart. Enligt Anders Lie på Vägverket kan man räkna med att “vikten” ökar 25-30 gånger.

Alltså en relativt hund som väger ca 10 kg, kan i en krocksituation, där bilen framförs i 90 km/h, helt plötsligt “väga” upp till 300 kg. Om hunden träffar en passagerare eller hamnar på ett av passagerarnas säte så är skadorna som uppstår i bilen är svåra att förutse, men att de sannolikt blir mycket allvarligare, Hade hunden varit i bur eller liknande hade skadorna varit betydligt mindre. Vad som händer med hunden i en sådan situation kanske vi inte behöver gå in närmare på, det kan nog de flesta föreställa sig, ingen vacker syn.

Vad som händer i här näst efter olyckan är mycket svårt att förutse. Ett tänkbart händelseförlopp är att hunden trots allt överlevt och befinner sig i chock, eventuellt är den även skadad.

En skadad hund som befinner sig i chocktillstånd handlar inte rationellt och framför allt försöker den försvara sig. Det är inte ovanligt att en skadad och/eller chockad hund blir mycket aggressiv trots att den i vanliga fall är hur snäll och lätthanterlig som helst.

Om nu husse eller matte kanske är medvetslös och behöver snabbt tas om hand av räddningspersonal. Då är det inte bra om arbetet försvåras och försenas av en aggressiv hund som skyddar dig eller sig själv.

En skadad och chockad hund kanske kastas ur bilen i samband med olyckan för att göra det lättare för räddnings personal att arbeta. Därmed riskerar denne naturligtvis att bli påkörd.

Risken är även stor att den lämnar platsen och därmed inte får den veterinärvård den troligtvis skullle behöva.

För att undvika dessa tråkiga omständigheter tänker du säkert att det räcker med att sätta ett lastgaller i din kombi? Riktigt så enkelt är det faktiskt inte, man måste tänka på att bakluckan kan öppnas, det kan vara en funktion som hängt upp sig,ett gupp bilen stött på eller till och med att låset öppnat sig.

För en tid sedan kunde man läsa i media om en hund som ramlat ur bilen när bakluckan öppnade sig under färd på motorvägen E6 i Halland. Just denna hund återfanns, i det närmaste oskadd, efter ett par dagar men den lyckliga utgången bör nog räknas som ett mirakel

Det finns ju fler orsaker till att ha hund i bur under bilfärden här är en till, Om hunden är lös i bilen kan det komma sig att hunden hoppar fram till husse eller matte som kör och därigenom förorsaka en olycka.

Om man inte har en kombi kan det vara svårt att använda sig utav burar och liknande det är därför en toppen idée och använda bältesselar till hunden, det är en sele som funkar som vilken sele som helst, Skillnaden är att denna sele har ett fäste för bilbältet vilket ska leda till att hunden inte kastas iväg vid en eventuell krock. Selen har även ett koppelfäste och kan därmed användas även som promenadsele om man så önskar. Bältesselarna finns i zoo-fackhandeln. De är reglerbara och finns i olika storlekar,färger och modeller.

Finns mer att läsa här;

http://www.aktivhund.se/hund-artiklar/praktiskt-med-bur-i-bilen.asp?menuindex=9