2012-11-18 03:14 #0 av: Winterkatt

Alla hundar kan drabbas av en del olika hud problem, hud problem av alla slag kan vara ett täcken på försämrat immunförsvar och bör därför aldrig ignoreras utan det är viktigt att du tar minsta hud problem på stort allvar. I denna artikel har jag skrivit om de tre vanligaste hud problemen hos Mopsar: Demodex, Våteksem samt Furunkulos.

Demodex:

Demodexkvalster är en sorts kvalster som finns naturligt hos många hundar, vissa hundar har oturen att drabbas av en del problem så som hårsäcksinfektioner.

Demodex smittar inte mellan hundar men Demodexkvalstrerna överförs från modern till valp under de första dygnen, de valpar som har ett medfött försvagat imunförsvar kan utveckla generell demodicos under sin uppväxt.

Lokal demodicos
Lokal demodicos yttrar sig i mindre än 5 hårlösa, rodnande och fjälliga partier. Oftast på hals, framben eller i ansiktet. Lokal demodicos läker mestan dels ut av sig själv därför bör man inte bahandla lokal demodicos men rådfårga alltid din veterinär!

Generell demodicos
Precis som Lokal demodicos så yttrar sig den Generella demodicos med hårlösa, rodnande och fjälliga partier. Fast på fler och större områden.
Generell demodicos kan vara svårare att behandla och i värsta fall ge stora kala områden på huden, svår klåda, förtjockad hud, hudinfektioner och utslag.

Det är viktigt att du informerar din uppfödare om din hund har demodex.

Behandlingen av Demodex kan bli långvarig,dyr och jobbig ibland kan Demodex även innebära avlivning. Därför är det viktigt att du pratar med din uppfödare om hudsjukdommar redan innan ett planerat köp. En hund som vart drabbad av Demodex eller fått en valp med Demodex ska inte användas i Avel.

 

Våteksem

Våteksem är oftast små variga illa och luktande partier som kan vara placerade på hela mops kroppen. Vanligast är kring hals, ansikte och öron.

På sommarhalvåret är det vanligast med våteksem men din hund kan drabbas året om.Var noga med att torka din Mops efter varje bad!

Om du ser att din hund har ihopklibbad päls på något område så kontrolera huden under. Börja med att blöta och göra rent med alsolsprit för att se om huden under är röd och irriterad. 
Är den det så klipp bort päls runt om och över det irriterade partiet, gör rent med alsolsprit och smörj med receptfri hydrocortisonkräm.
Försvinner inte problemen eller om det sprider sig så bör du kontakta veterinär för vidare vård med antibiotika eller med en recept belagd salva.

 

Furunkulos

Furunkulos kan uppstå på hela kroppen men är vanligast mellan tår.
En form av inflammation i hundens hårsäckar som sitter i hundens djupa hudlager.

Du kan märka att din hund har furunkulos genom en rad symptom så som hälta, öppna sår, slickar sig mycket på tassar trampdynor eller det drabbade området, röd, sårig och irriterad hud.

Besök sin veterinär för rågivning och behandling vid misstankar om Furunkulos.

Har din hund återkommande Furunkulos bör du inte använda den i avel.